<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=120532333010801&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Asuria_Logo
Guida mig till studier
Hitta ett jobb

Steg till arbete: Att hjälpa deltagare att bryta isolering och skapa framtidstro genom gemenskap och stöd

Lästid: 5 min

Att stå långt ifrån arbetsmarknaden är en mardröm för alla, men för en del är det extra svårt. Med psykisk eller fysisk ohälsa kan steget tillbaka till arbetslivet kännas helt omöjligt. De förmågor man en gång haft kan ha försvunnit, livet har gett allt för många smällar för att man på egen hand ska komma tillbaka och de gapande tomma raderna i sitt CV säger sitt – det är svårt att få jobb på en konkurrenstyngd marknad, berättar Angelica Nilsson, arbetskonsulent i Ljusdal.

Område: Steg till arbete

I Steg till arbete jobbar vi aktivt varje dag med hälsofrämjande och vägledande aktiviteter i form av föreläsningar, dokumentärer och frågeställningar för att jobba med deltagarnas personliga utveckling. Vi jobbar med fokus på framtiden – vi vet att livet kan vara svårt, men hur gör vi med de förutsättningar vi har för att skapa något nytt och positivt?

Vi vet att alla människor har bra egenskaper och starka förmågor, vi ser till att lyfta fram dem och skapar motivation och framtidstro – ibland med helt nya perspektiv. Många gånger har deltagare öppnat upp ögonen för nya branscher och yrken tack vare coaching och väldigt många söker utbildning för att stärka sig i konkurrensen på arbetsmarknaden.

Men kanske viktigast av allt är gemenskapen, förklarar Angelica Nilsson och berättar hur några av deltagarna upplever Steg till arbete:

Även om det känns jobbigt att komma iväg så vet jag att jag får glädje och energi av att vara här! Så trots att jag har ångest varje morgon så kommer jag hit och så bra som jag mår nu efter några veckor i Steg till arbete har jag inte mått på länge!, säger en deltagare.

Att få känna att andra har det lika tufft ger tröst, här blir man sedd och respekterad för den man är och ingen dömer en för att man har det svårt med ”självklara saker”, säger en annan.

För oss på Asuria är bemötandet allt, förklarar Angelica Nilsson vidare och fortsätter. Vi kan erbjuda tonvis med kunskap och tips, men i grund och botten så är den sociala samvaron oerhört viktig. Att få rutiner på livet igen, komma upp och iväg, träffa andra, ta en kaffe, passa tider, skratta, fundera, dela med sig av erfarenheter och börja se möjligheter – tillsammans.

Att vara utanför arbetsmarknaden under lång tid skapar till sist ofta ett utanförskap och isolering. Många sover bort dagarna för att slippa känna sig så ensamma medan vänner och familj arbetar. Vi vet att sömn, kost och motion är viktiga delar för ett bra mående, men känslan av sammanhang är kanske viktigast av allt.

Men ger det resultat? Svar ja, berättar Angelica Nilsson.

Allt kan inte mätas i siffror men sedan januari har vi fått arbetsprövningsplatser till samtliga deltagare som vi sökt för. Ett flertal deltagare har sökt utbildningar; allt från hela universitetsprogram till lärlingsutbildningar, yrkesutbildningar och kortare distanskurser på grundläggande nivå. Det ser vi som bra resultat, men de viktigaste resultaten kan inte mätas och syns inte i statistiken – och det är måendet. Som en deltagare sa:

Jag har aldrig känt mig så här motiverad och positiv till livet som nu!

Tack vare kartläggningar och stöd av arbetsterapeuter och arbetskonsulenter kan deltagare trots sina utmaningar börja hitta vägar framåt. Under månader av arbetsprövning får deltagarna chansen att testa nya yrken, få fräscha referenser, nya erfarenheter och möjligheten att testa sina förmågor med fortsatt stöd av gänget på Asuria. Vi kan tillsammans med arbetsgivaren jobba fram anpassningar av uppgifter och arbetsmiljöer för att optimera deltagarens arbetsförmåga. Målet är givet, under tiden i Steg till arbete ska vi tillsammans skapa förutsättningar för en anställning eller studier, men nu behöver du inte göra allt på egen hand!

Är du arbetslös och behöver ett individanpassat stöd för att komma ut på arbetsmarknaden? Kontakta oss här så berättar vi mer om vår Steg till arbete verksamhet.
 


Om Asuria

I samarbete med arbetsgivare, myndigheter och kommuner stöttar Asuria jobbsökande till en långsiktig anställning. Vi är ett internationellt företag med mer än 30 års erfarenhet av att hjälpa människor att hitta rätt i arbetslivet. Det som gör oss på Asuria lite annorlunda är att vi är entreprenörer. Med kreativitet,  gott humör och en genuin tro på framgång löser vi komplexa utmaningar i ständigt nya situationer. Tillsammans når vi långt!

Författare

Asuria

Vill du läsa fler nyheter från oss?

Tillbaka till artiklar