<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=120532333010801&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Asuria_Logo
Guida mig till studier
Hitta ett jobb

Så lyckas du med arbetsintervjun – jobbcoachen Narin Aziz tipsar

Lästid: 8 min

Har du blivit kallad till arbetsintervju? Grattis! Men när nerverna smyger sig på kan det vara skönt att ha några experttips att luta sig tillbaka på. Asurias jobbcoach Narin Aziz ger sina bästa tips på hur du ska tänka både inför, under och efter din arbetsintervju. 

1. Inför intervjun

Kanske tänker man att det är på själva arbetsintervjun som man ska lägga allt krut, men faktum är att förberedelserna är minst lika viktiga. Genom att läsa på om rollen du sökt, förbereda relevanta frågor om företaget och öva på att svara på frågor om dig själv, kan du skapa ett riktigt försprång, menar Narin.  

– Att komma till intervjun och vara påläst om tjänsten och arbetsgivaren visar att du har ett genuint intresse. Förutom att du framstår som seriös och engagerad, kan gedigna förberedelser även underlätta för nerverna. Känner du dig förberedd inför intervjun kommer du känna dig mindre nervös.  

Narins bästa tips inför intervjun: 

- Öva på att ge konkreta exempel på arbetsuppgifter som förekommer i ditt CV och din ansökan.

- Fundera på vilka färdigheter som är relevanta för tjänsten.

- Bestäm i god tid vad du ska ha på dig och hur och när du ska dig till platsen för intervjun. På så sätt kan du fokusera fullt ut på intervjun när det är dags. 

2. Under intervjun

När tiden för själva intervjun väl har kommit gäller det att hålla nerverna i schack, menar Narin. Försök vara öppen och bemötande, och visa gärna ditt intresse för tjänsten genom att ta upp delar från annonsen och ställa frågor. Och glöm inte att det är lika viktigt att arbetsgivaren säljer in arbetsplatsen till dig, som det är för dig att sälja in din kompetens till verksamheten.  

– Försök tänk på intervjun som ett samtal. Det är inte bara ett tillfälle för arbetsgivaren att lära känna dig, utan också för dig att lära känna dem. Ställ frågor om tjänsten och om arbetsgivaren, och visa att du är intresserad och påläst så blir du samtidigt mer avslappnad under samtalet, säger Narin.   

Narins bästa tips under intervjun: 

- Kom i god tid – det är bättre att du får vänta lite än att du riskerar att komma sent och ge ett negativt första intryck. 

- Kom rätt klädd – anpassa klädseln till det företag du besöker, men tänk på att du ska känna dig bekväm med vad du har på dig. 

- Det är okej att vara nervös – den som träffar dig förstår att du kanske är nervös men så länge du är närvarande under samtalet så går det bra ändå! 

- Ge konkreta exempel som svar på frågor om dina egenskaper, gärna situationer från arbetslivet, skolan eller någonting annat.  

3. Efter intervjun

Förberedelserna är gjorda och intervjun är utförd – men arbetet slutar inte här. Narin menar att en viktig del i att stå ut från mängden i en rekryteringsprocess är att också återkoppla efter intervjun.  

 – Följ gärna upp efter intervjun och kontakta personen som du träffade för att tacka för mötet. Det visar att du fortfarande är intresserad av tjänsten och att just den arbetsgivaren inte är en i mängden av jobb du har sökt, säger Narin.  

Narins bästa tips efter intervjun: 

- Följ upp intervjun med ett mejl för att visa intresse. 

- Glömde du berätta något eller ställa en fråga under intervjun? Skicka iväg informationen eller frågan i ett mail. 

- Flera arbetsgivare slarvar tyvärr med att ge återkoppling till kandidater som inte längre är aktuella, medan det i vissa fall finns andra anledningar såsom att processen drar ut på tiden. Hör gärna av dig om arbetsgivaren inte återkopplar och fråga om besked. 

Om du får ett nej 

Att få ett nej i en jobbsökarprocess är aldrig roligt, men det kan faktiskt vara lärorikt. Narin tipsar om att våga fråga om varför du inte gick vidare i processen. Det kan leda till värdefulla insikter som du kan använda dig av i kommande processer.  

– Får du ett nej, våga fråga om det är möjligt att få veta varför du inte gick vidare i processen. Det är ett utmärkt tillfälle att få feedback på hur du presterade under intervjun och du får bättre förståelse för vad du kan du förbättra till nästa gång, säger Narin. 

Jobbcoachning hos Asuria – något för alla 

Narin har lång erfarenhet av att coacha och handleda människor i sitt jobbsökande. Hon menar att alla människor är olika, med sina specifika behov och förutsättningar. Att ha en jobbcoach vid sin sida i en jobbsökarprocess kan hjälpa dig nå högre höjder i ditt arbetssökande. Jobbcoachen finns till för dig i vägledning och support under alla steg, i motgångar såväl som framgångar. Tillsammans med din jobbcoach kan du förbereda dig inför intervjuer, bearbeta feedback och jobba upp ditt självförtroende i jobbsökandet.   

– Jag möter många människor med olika bakgrunder och behov. Det finns deltagare som precis är i början av ett arbetsliv i Sverige och fortfarande lär sig språket medan andra söker sig till Asuria för att de vill byta bransch eller bara behöver ett jobb, berättar Narin. Vill du ta steget vidare med en jobbcoach? 

Hos Asuria får du hjälp, oavsett bakgrund och tidigare erfarenheter. Vi erbjuder både jobbcoachning och studie- och yrkesvägledning, och välkomnar alla med beslut om att få ta del av våra tjänster via Arbetsförmedlingen. Om du är intresserad av att höra mer om hur vi jobbar, är du varmt välkommen att kontakta oss här!   

Författare

Asuria

Vill du läsa fler nyheter från oss?

Tillbaka till artiklar