<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=120532333010801&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Asuria_Logo
Guida mig till studier
Hitta ett jobb

Jobbcoachen Ali Alabdallahs bästa tips för att hitta och söka jobb

Lästid: 9 min

Vare sig du har jobbat länge, ska söka ditt första jobb eller är ny på arbetsmarknaden i Sverige kan jobbsökandet kännas jobbigt och svårt.  Asurias jobbcoach Ali Alabdallah ger här sina bästa tips på hur du hittar och söker jobb! 

1. Nätverka och skapa kontakter 


Att hitta jobb innebär inte alltid att du googlar fram jobbannonser och skickar iväg en ansökan. Genom att undersöka möjligheter i din omgivning ökar chanserna att du hittar ett jobb via en kontakt. 

– Var öppen för din omgivning att du söker jobb. Fråga vänner och bekanta om olika jobbmöjligheter. Det är inte fel att våga be om hjälp och vara öppen med att du söker jobb, säger Ali. 

Han menar på att ett vanligt problem ofta är att arbetsgivare och jobbsökande inte hittar varandra. Därför är det bra att även synas utanför sin bekantskapskrets, såväl i digitala nätverk som i fysiska. Det ökar chanserna till att fler hör talas om dig, vilket kan leda till oväntade jobbmöjligheter. 

Alis bästa tips för att nätverka och skapa kontakter: 

- Sprid bland dina vänner och bekanta att du söker jobb och våga be om hjälp.
- Var öppen med att du söker jobb även i digitala kanaler såsom på sociala medier.
- Mingla! Gå på rekryteringsträffar, seminarier, arbetsmarknadsträffar och andra evenemang för att lära känna nya människor. 

2. Var öppen och nyfiken på olika möjligheter


Att vara aktiv och initiativtagande i ditt jobbsökande handlar inte bara om att skapa kontaktnät och träffa nya människor. Att vara nyfiken och inte begränsa sig till en specifik bransch är viktigt för att kunna bredda dig i jobbsökandet och öka dina chanser till jobb. 

– Nyfikenhet öppnar dörren för kunskap och kreativitet. Att vara öppen för att testa nya saker gör att du kan tänka i mer kreativa banor och utforska olika möjligheter, säger Ali.  

Känner man att det finns saker som begränsar en, såsom språk eller utbildning, menar Ali på att det alltid finns en lösning. Så länge man har viljan att utvecklas och lära sig nya saker. Det finns stöd att få i form av utbildningar, språkstöd och möjligheten att skaffa erfarenhet genom praktik.   

Alis bästa tips för att hitta ditt nya jobb: 

- Utforska utbildningsmöjligheter för att bredda din kompetens.
- Om du behöver öva upp dina språkkunskaper, ta hjälp i form av kurser, utbildning och praktik. 
- Gör praktik eller engagera dig i ideell verksamhet för att skaffa mer erfarenhet. 

3. Lyft fram relevanta egenskaper i dina ansökningar 


Har du hittat ett jobb att söka? Toppen! Då är det dags att skriva en ansökan, ett så kallat personligt brev och se till att ditt CV är uppdaterat. Alis tips är att vara noggrann med att läsa igenom jobbannonsen och läsa på om arbetsgivaren innan du börjar skriva.  

– Läs på noga om vilka kunskaper, meriter och egenskaper som arbetsgivaren söker och bygg ditt CV och personliga brev utifrån vad som är relevant för den tjänsten. Efterfrågas en särskild merit som du råkar ha, till exempel att du kan ett särskilt språk, lyft fram det! säger Ali. 

 Men allra viktigast tycker Ali är att i ansökan våga lyfta de egenskaper som du är mest stolt över och beskriv varför det kan vara en stor tillgång för arbetsgivaren. Att visa att du har självförtroende och en stark vilja kan få dig att sticka ut bland andra sökande, menar Ali. 

Alis bästa tips för att sticka ut i mängden bland ansökningar: 

- Ta bara med relevanta egenskaper och kunskaper i din ansökan. 
- Var tydlig med dina meriter. 
- Om du kan, skaffa en eller två referenser som kan gå i god för dig. 
- Våga lyfta dina bästa egenskaper. 

4. Våga tro på dig själv och din förmåga!

En viktig nyckel i jobbsökandet är tron på dig själv. Identifiera dina unika styrkor och egenskaper och lyft fram dem när du söker jobb. Tror du på dig själv kommer även arbetsgivaren att tro på dig. 

– Många deltagare jag träffar känner sig osäkra och tror inte att de kan få ett jobb. Men sanningen är att alla kan få ett jobb! Alla är unika och har fantastiska resurser och egenskaper. Vi på Asuria finns till för att tillsammans med våra deltagare lyfta fram deras bästa egenskaper och styrkor. 

Till Asuria är alla välkomna 

Ali Alabdallah kom till Sverige som flykting från Syrien 2013 och han har en bakgrund som journalist. Han har gett ut böcker om mångfald och arbetsmarknad – frågor som han länge brunnit för. Alis arbete har bland annat gett honom diplom i Diversity Index Award och Landskronas Kulturpris. Genom sin jobbcoachning vill han visa för arbetsgivare och jobbsökande att alla har rätten och möjligheten till ett jobb där de trivs och kan utvecklas, oavsett bakgrund och förutsättningar. 

Att ha en jobbcoach vid sin sida i en jobbsökarprocess kan hjälpa dig att identifiera dina styrkor, jobba upp ditt självförtroende och vidga dina vyer. Jobbcoachen finns till för dig i vägledning och support i alla steg, i allt från hur du ska nå ut till arbetsgivare och bilda kontaktnät, skriva CV och personligt brev till att förbereda dig inför intervjuer. 


 

Vill du ta steget vidare med en jobbcoach? 

Hos Asuria får du hjälp, oavsett bakgrund och tidigare erfarenheter. Vi erbjuder både jobbcoachning och studie- och yrkesvägledning, och välkomnar alla med beslut om att få ta del av våra tjänster via Arbetsförmedlingen. Om du är intresserad av att höra mer om hur vi jobbar, är du varmt välkommen att kontakta oss här!   

Författare

Asuria

Vill du läsa fler nyheter från oss?

Tillbaka till artiklar