<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=120532333010801&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Asuria_Logo
Guida mig till studier
Hitta ett jobb

Fem tips du kan använda när det går trögt i ditt jobbsökande

Lästid: 4 min

Det finns många tips att ta till när det går trögt att söka jobb. Här har vi listat fem användbara tips som du kan använda dig av när jobbsökandet inte går som på räls.  Eller så kanske det finns saker som du kan förbättra eller leta yrken som du kanske inte trodde fanns att söka!

Område: Jobbtips

Sök en yrkesutbildning eller fråga om en praktikplats

För dig som har svårt att hitta ett arbete kan en utbildning som leder till jobb vara ett bra alternativ. Det gäller emellertid att hitta en utbildning som du verkligen är intresserad av då studier ibland kan vara krävande. För att ta reda på om ett yrke är rätt väg framåt för dig kan du be om att få en praktikplats på företaget du är intresserad av. En utbildning eller praktikplats medför också att du slipper ha en lång lucka i ditt CV. På yrkesutbildningar.se kan du söka efter 1000 yrkesutbildningar inom olika områden. Sök enkelt och jämför direkt mellan olika alternativ på www.yrkesutbildningar.se

Sök säsongsjobb med stort behov av personal

En säsongsanställning är en tidsbegränsad anställning för ett jobb som bara kan utföras under en viss tid på året. Säsongsjobb finns överallt i hela Sverige. Det finns i princip oändliga möjligheter. Attraktionsvärdar till Västkusten, skogsrådgivare i Norrbotten eller varför inte jobba som äventyrsguide i skärgården? Saknar du möjlighet att lämna din hemort kan du i stället leta säsongsarbeten på din lokala arbetsmarknad. Besök gärna din stads kommunala hemsida. Där kan du hitta mer information om vilka branscher som har behov av arbetskraft under säsongen.

Säkerställ att du har bra referenser

En rekrytering avslutas ofta med att man tar referenser. Därför är det viktigt att dina referenser på rätt sätt beskriver hur du presterat på dina tidigare arbetsplatser. Välj en referens med god insikt som kan förklara hur du är som arbetstagare eller praktikant. Det kan vara en tidigare chef eller din handledare på praktikplatsen. Referenser lämnas alltid på begäran i en rekryteringsprocess så du kan i lugn och ro kontakta dina referenser när det väl blir aktuellt. 

Sök jobb som inte finns och som färre konkurrerar om

Tänk på att alla lediga jobb inte finns på arbetsförmedlingens hemsida. Många av jobben på arbetsmarknaden annonseras faktiskt inte alls, bland annat för att det är tidskrävande men också för att man sköter rekryteringen via personliga kontakter. Därför kan det ibland vara en fördel att skicka i väg en spontanansökan, det vill säga en ansökan som inte är kopplad till en utannonserad tjänst. Tänk också på att ta reda på lite mer information om företaget du är intresserad av att jobba på innan du skickar in din spontanansökan. Genom att visa på ditt engagemang ökar du chansen för att just du ska bli uppmärksammad av företaget. Med lite tur kan du ha ett jobb redan imorgon! 

Ta hand om dig själv

Att söka arbete på heltid kan vara riktigt ansträngande och därför är det bra att koppla av från jobbsökandet en stund och ta hand om sig själv. Tänk på vad som ger dig energi och ägna dig helt enkelt åt det. Det kanske är virkning av sjörövarmotiv, läsning eller en lång skogspromenad. Påminn dig själv också med jämna mellanrum varför du söker ett arbete och vad ditt mål är. Genom att dela upp jobbsökandet i mindre delar kan du också få mer energi som hjälper dig framåt.

Om du vill ha fler tips på roliga aktiviteter mellan dina jobbsökaraktiviteter så kan vi på Asuria tipsa dig om bland annat bågskytte, bergsklättring, drejning och sömn.

Stort lycka till i ditt arbetssökande! 
 


Om Asuria

I samarbete med arbetsgivare, myndigheter och kommuner stöttar Asuria jobbsökande till en långsiktig anställning. Vi är ett internationellt företag med mer än 30 års erfarenhet av att hjälpa människor att hitta rätt i arbetslivet. Det som gör oss på Asuria lite annorlunda är att vi är entreprenörer. Med kreativitet,  gott humör och en genuin tro på framgång löser vi komplexa utmaningar i ständigt nya situationer. Tillsammans når vi långt!

Författare

Asuria

Vill du läsa fler nyheter från oss?

Tillbaka till artiklar